PREDRASUDE I ISTINE O MOTORNIM ULJIMA

<b>Notice</b>: Undefined variable: value in <b>/home/medialub/public_html/catalog/view/theme/medialub/template/information/news_details.tpl</b> on line <b>10</b>
Sigurno si nekad sjedio/la na kavi i priča je krenula u smijeru vaših četverokotačnih pila točnije njihovog krvotoka (čitaj ulja), frend do tebe počeo se praviti pametan kako sve zna o autima, motorima itd. EEE pa mi kažemo NE ZNA :)

 

Svaki motor ima motorno ulje koje mu najbolje odgovara

Mnogi vlasnici vozila nisu ni svjesni koliko problema može izazvati korištenje ulja neodgovarajuće kvalitete. Često su žrtve predrasuda i neznanja pa ćemo pokušati razjasniti bitne stvari o motornim uljima.

Predrasuda br. 1:
"Mislim da je motorno ulje kojeg koristim dovoljno dobro, jer dosad nisam imao nikakvih problema s motorom. Stoga smatram da nema potrebe trošiti dodatan novac za ulje više kvalitete."


Činjenica 1:
U kraćem periodu nije lako vidjeti izravni utjecaj kvalitete motornog ulja na podmazivanje i zaštitu od trošenja vitalnih dijelova motora, premda loše motorno ulje odmah izaziva probleme s korozijom, stvaranjem taloga, trošenjem... Premda se u početku, a ponekad i duže, ne vide simptomi problema izazvanih korištenjem lošeg motornog ulja, to ne znači da ne postoje. Kad konačno postanu vidljivi, u pravilu je prekasno te postaju nužni skupi popravci u svrhu dovođenja motora u ispravno stanje. Zbog toga je preporučljivo uvijek izabrati najbolje dostupno motorno ulje, po propisanim specifikacijama. Štednja na ulju se ne isplati, a ulaganje u kvalitetno ulje najisplativija je investicija za motor svakog automobila.

Predrasuda br. 2:
U motorima starijih automobila, kojima je istekla garancija, nema potrebe koristiti kvalitetno motorno ulje.


Činjenica 2:
Kvalitetno motorno ulje podjednako je važno za nove i stare motore. Dapače, za stare i djelomice istrošene motore preporučljivo je koristiti ulja po posebnoj specifikaciji, poput Valvoline MaxLife, koja smanjuju trošenje i produžavaju vijek starijih motora. Takva ulja smanjuju rizike propuštanja ulja i stvaranja taloga, poboljšavaju brtvljenje u cilindrima (kompresiju) te time poboljšavaju performanse i smanjuju potrošnju goriva.


Predrasuda br. 3:
Sintetičko ulje preporučljivo je koristiti samo u novim motorima.


Činjenica 3:
Sintetično motorno ulje preporučljivo je koristiti u novim i starim motorima, kao i onima koji su dosad koristili mineralno i polusintetično ulje. Time se smanjuje trošenje i produžava vijek svakog motora te istodobno poboljšavaju performanse i smanjuje potrošnja goriva. To je posebice važno kod motora s turbopunjačem, koji su toplinski i mehanički znatno opterećeniji od klasičnih. Turbopunjač se u radu zagrijava i iznad 900 Celzijevih stupnjeva te je važno koristiti potpuno sintetično ulje, koje je otpornije na visoke temperature od mineralnog ili polusintetičnog.

Predrasuda 4:
Motorna ulja mogu stvarati taloge.


Činjenica 4:
To je točno i upravo zbog toga važno je koristiti motorna ulja visoke kvalitete, jer razgrađuju postojeći talog u unutrašnjosti motora i sprječavaju stvaranje novog. Talog je u pravilu posljedica dotrajalosti i lošeg održavanja motora, a nastaje djelovanjem nesagorjelih ostataka goriva, uljnih para, prašine i kondenzirane vlage te miješanjem ulja s rashladnom tekućinom. Kvalitetno motorno ulje ima dobra svojstva neutraliziranja i upijanja tih štetnih tvari, koje se potom odstranjuju u uljnom filtru te sprječava stvaranje taloga i osigurava kvalitetno podmazivanje motora u svim uvjetima.


Volimo, čitamo i pratimo AutoPortal.hr